Prijsregels

Waarom veranderen prijzen van vakanties vaak?

Je zal het vast wel eens hebben meegemaakt: je hebt een goede vakantiedeal gevonden, maar een dag later, of zelfs op dezelfde dag, is de prijs alweer gestegen. Waar ligt dit precies aan en hoe kun je teleurstelling voorkomen? Wij vertellen je het!

De oorzaak van de veranderende prijzen

De grootste oorzaak is de continue verandering van vraag en aanbod naar hotelkamers en vliegtickets. Hoteliers en vliegtuigmaatschappijen stellen hun prijzen hierop aan, om alle hotelkamers en vliegtuigstoelen bezet te krijgen.

Daar komt bovenop dat reisorganisaties de prijzen voor pakketreizen (vervoer + accommodatie) één of meerdere keren per dag opnieuw ophalen. Dit is dan ook de reden dat je als consument de laatst bekende prijs voor die reis met specifieke vertrekdatum en reisduur ziet. Wanneer je verder gaat in het boekingsproces zullen de actuele prijzen geladen worden, waardoor deze soms hoger (maar ook lager) kunnen uitvallen dan de getoonde prijs of zelfs niet meer beschikbaar zijn.

Teleurstelling voorkomen

Het is een grote teleurstelling wanneer jouw geboekte vakantie later beschikbaar is voor een lagere prijs. Helaas is hier niks meer aan te veranderen door een reisorganisatie. De pakketreis is namelijk op dat moment al voor die (hogere) prijs ingekocht. Je zou er voor kunnen kiezen om de huidige reis te annuleren en opnieuw te boeken. Hier gelden echter wel strenge annuleringsvoorwaarden voor en vaak ben je dan alsnog duurder uit door bijkomende annuleringskosten. Het beste advies om teleurstelling te voorkomen is om niet te lang te wachten met het boeken van een gevonden vakantie, zodra dit een goede deal is. 

Overige bijkomende kosten

Sinds een aantal jaar worden bijkomende kosten zoals boekingskosten, toeristenbelasting en verplichte bijdragen vooraf aan een boeking vermeld. Kosten die er later nog bij kunnen komen heb je zelf in de hand. Denk hierbij aan het toevoegen van transfers, ruimbagage of verzekeringen.